Hudiksvalls hantverkaresocietet

Identitet

Typ av entitet

Institution

Auktoriserad namnform

Hudiksvalls hantverkaresocietet

Parallella namnformer

Standardiserad(e) namnform(er) enligt andra regler

Andra typer av namn

  • Hudiksvalls fabriks- och hantverkareförening
  • The i Hudiksvall Associerade Handtverkare
  • Företagarnas Riksorganisation, Hudiksvallsföreningen
  • Småföretagens Riksorganisation, Hudiksvallsavdelningen

Signum för institutioner

Förteckning

Tid då entitet existerat

1756-05-12-?

Historik

De i Hudiksvall Associerade Handtverkare. Så kallades den organisation som den 12 maj 1756 bildades för att främja hantverket i Norrlands näst äldsta stad. Det var svåra tider, politiskt oroliga och ekonomiskt osäkra. Samma sommar skulle en misslyckad statskupp äga rum som bestraffades med hårda domar. Året därefter driver hattpartiet Sverige in i sjuårskriget. Den ryska avbränningen av staden låg bara trettio år tillbaka i tiden.

Tidens ekonomiska lära heter merkantilism, den skulle skydda inhemsk produktionen till varje pris, främst med höga tullar. Manufakturer, en förindustriell verksamhet, byggdes upp vilket skulle minska beroendet av utlandet. I Hudiksvall hade man mer vardagliga problem att tänka på, även om det kan ha förekommit ett centralt initiativ för att stärka näringarna, allt i tidens anda. Många hantverk var svaga och man saknade de mästarämbeten som skråordningen föreskrev. Hudiksvalls mästare var ofta utnämnda från ämbeten i någon större stad i närheten, eller av ämbeten i Stockholm. Men som borgare och därmed aktiva i stadens styrelse behövde hantverkarna en förening. Societetens ordförande var hela hantverkarklassens företrädare inom borgerskapets äldste, en tidig, representativ stadsförsamling. I stadgarna finns också försäkrings- och trygghetsbestämmelser, exempelvis: ”När mannen dör, njuter hustrun 10 daler silvermynt”.

1846 avskaffades skråväsendet och näringsfriheten infördes gradvis. När de gamla societeterna omvandlades till modernare fabriks- och hantverksföreningar gick verksamheten i Hudiksvall ned för en period. Skråandan levde kvar med sina starka traditioner för gesäller, mästare och utbildningsgång. Först 1867, då redan full näringsfrihet införts, väljs en ny styrelse efter en tid av liten eller helt frånvarande verksamhet.

1871 byter societeten namn till Hudiksvalls Fabriks- och Hantverksföreningen. Namnet signalerar en ny tid och även handlingen: Man inbjuder fabriksägare i Hudiksvall till grundandet av föreningen. De moderna kommunikationerna var etablerade i staden, likaså industrin. 1898 ansluter man sig till den riksorganisation som senare får namnet Sveriges Hantverksorganisation. Man deltar i nationella möten både på 1880-talet och inför den stora Stockholmsutställningen 1897. 1800-talets senare del är en omvälvande tid i Hudiksvalls historia. Nu skapas den industristruktur som till stora delar lever kvar än idag och entreprenörsnamnen är stora och ryktbara: Brun, Frisk, Regnander.

Sedan 1981 ingår föreningen i den rikstäckande organisationen Företagarna. Även det namnet signalerar en ny tid där den historiska anknytningen till hantverk inte längre är synlig. Den lokala medlemsmatrikeln har fortfarande traditionella hantverkare och man utfärdar också de traditionella gesäll- och mästarbreven inom vissa branscher. Föreningen har ungefär 300 medlemmar i olika branscher i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Och något annat namn än Hantverksföreningen hör man aldrig i dagligt tal.
Devis från föreningens äldsta stadga 1756: Genom endräkt växa små saker, men genom oenighet förskingras de största.

1740-1850
Perioden innan industrialismen är tvetydig för hantverkarna. En del av dem skulle försvinna som yrkesgrupp, andra skulle fortleva under nya och tryggare förhållanden. Under den här tiden skapas det stora silversmide som gett vissa hantverkare från Hudiksvall stort rykte. Nils och Olof Grubb, Christoffer Bauman. Det första århundradet såg silversmidet utvecklas, förfinas, göra tyngre och mer arbetade produkter. Det senare århundradet förflackade hantverket, tunnade ut godset, förenklade utförandet. Kanske ett försök att möta ett växande hot av billigare köpevaror och ersättningsvaror. Kanske sämre efterfrågan bland bönderna. Nedgången är tydlig.

Under 1700-talet uppkommer den säregna brännvinsskål som var något av ett särmärke för ortens silversmeder. Till den hörde alltid en supsked i silver, brännvinet ”söps” från skeden. Bägge föremålen fick överdådig och tung utformning. Många räknar Bauman som den allra främste av smederna. Han var verksam 1758-1797 eller 1800.
1822 fanns det 26 handlare i Hudiksvall, 52 hantverkare och hela 130 fiskare. De var alla borgare i staden. Redan hade en tobaksfabrik, Frisks, satts igång och 1821 hade en spegelfabrik anlagts. Ännu fanns inte sågverksindustrin, men två fartyg fraktade bräder och bjälkar för export. Med ringa förtjänst, eftersom det var lågkonjunktur. Så var stadens näringsstruktur. Samma år blev fem hantverkare borgare; hattmakare, bokbindare, skomakare, logarvare och skräddare.
Det här är skråväsendets sista tid. Skråämbetena var sammanslutningar för hantverkare inom ett visst yrke, branschorganisationer som alla hantverkare måste tillhöra. Allt hantverk och handel utanför skråsystemet var förbjudet sedan 1621. Skrånas monopolställning gällde enbart städerna, inte landsbygden. Skråna kontrollerade priser, tillverkningsmetoder, kvalitet och råvaror. De hade även monopol på tillsättandet av nya mästare. Gesäller tjänade hos en mästare innan de var fullärda, de gjorde gesällvandringar, ofta över nationsgränserna och med särskilda pass för att lära nyheterna inom hantverket.
Skråordningen uteslöt också kvinnor, såvitt de inte tog över sin avlidne makes rörelse, och fortsatte att vara änkor. Så gjorde Brita Elisabet Bauman, änka efter en högproduktiv tenngjutare i Hudiksvall, och själv dotter till en tenngjutare. Åren var 1826-31.
Skråverksamheten fick ökad kritik under 1700-talet, ansågs ineffektiva och som ett hinder för näringsfriheten. Det skulle dock dröja till 1846 innan skråsystemet avskaffades i Sverige. Full näringsfrihet infördes 1864, med det fick vem som helst utöva ett hantverksyrke. I Frankrike avskaffades skråna redan 1791 och övriga Europa följde efter under 1800-talet. Den siste som avlade borgared i Hudiksvall var en kofferdikapten vid namn Mårten Dahlberg, året var naturligtvis 1864.
De obligatoriska Fabriks- och hantverksföreningar blev en slags ersättning för skråna. De övertog vissa av skrånas sociala funktioner. Med den fullständiga näringsfriheten försvann många av hantverksföreningarna, men ett flertal av dem levde kvar i form av frivilliga sammanslutningar. Exempelvis den i Hudiksvall.

Det industriella genombrottet
Vad är det som industrialiserar Hudiksvall? Två saker inträffar samtidigt vid 1800-talets mitt. En järnvägslinje dras mellan Forsa och staden och ett sågverk anläggs på Håstaholmarna i stadens utkant. Vilket kommer först, hönan eller ägget?
Svaret är att tanken kom först. Tanken på industri i stor skala och kommunikationer i stor skala. Det fanns industrimän som ville förlägga detta till Hudiksvall. Andra ville att kommunikationen skulle ske längs vattenleder ut mot kusten. Då hade industrin utan tvivel hamnat i Iggesund, där dessa vattenleder möter havet.
En och samma tanke låg bakom sågverk och järnväg. Att Hudiksvall skulle bli en modern industristad. De namn som genomdriver detta är namn från den gamla världen, aktade borgarnamn som Regnander, Brun, Frisk. De vågar språnget in i ett nytt tänkande.

1857 grundades Hudiksvalls ångsågsaktiebolag, 1860 öppnades järnvägslinjen Hudiksvall-Forsa. På femtio år ökade utskeppningen av trävaror med astronomiska tal. 1859 utskeppades 9500 bjälkar och 11000 plankor. 1900 utskeppades 370.000 kubikmeter trävaror. Sådana siffror visar ingen vanlig ökning, de visar på en revolution. Tidningar, ångbåtar och telegraf fraktar nyheter och människor till staden. På några sekunder får man reda på råvarupriser och börsnoteringar och kan agera på marknaden. Staden är moderniserad.
Djärvhet och uthållighet. När engelska bolaget, som var den som inledde trävaruhanteringen i Hudiksvall, ville sälja under en lågkonjunktur agerade stadens ledande entreprenörer för att rädda verksamheten. Herrarna Regnander och Frisk reste till London att förhandla om köp, nytt aktiekapital flöt in och Hudiksvalls Trävaru Aktiebolag stiftades 1868. Nästa årtionde kom med högkonjunktur och allt utvidgades, industrialiseringen rullade på.

Efterkrigstiden
Den största manifestation Hantverksföreningen organiserat var den stora hantverks- och industriutställningen sommaren 1913. Det är också typiskt att då har föreningen bytt namn och lagt ett Fabriks- till sitt hantverksnamn. Man har anpassat sig till en ny tid av näringsfrihet och industri. Sedan fyrtio år har Hudiksvall en livaktig sågverksindustri, den näring som ska komma att dominera staden under det nya seklet.
Utställningen 1913 andades optimism och lät traditionella hantverk visa upp sig sida vid sida med industriproduktion. Men optimismen följdes av krigsutbrott 1914. Två världskrig förödde Europas 1900-tal. Därefter kom det stora uppbygget. Efterkrigstidens verksamhet gav ett väldigt utrymme i återuppbyggnadens spår. Sveriges produktionsapparat stod oskadd och beredd att producera allt vad Europa behövde efter krigets ödeläggelse. Den statliga politiken stimulerade full sysselsättning, inga mål att omöjliga att uppnå. Samhället rör sig framåt med väldig produktionsenergi. Entusiasmen och optimismen hos de breda massorna har konkreta välfärdsmål: högre standard, ökad konsumtion, bil, semester.
Jubileumsskriften 1956 är fylld av tillförsikt, all omsättning ökar, nya branscher kommer till, man värnar kvalité och utbildning. En egen folkhögskola har öppnats i Leksand!
Men när alla har blicken riktad mot framtiden kommer det historiska minnet i skymundan. De svenska museernas samlingar från den aktuella perioden är sparsamma och Hälsinglands museum är inget undantag. I historieskrivningen är efterkrigstiden en rik period, i historiesamlingarna en fattig.

2000-talets Hantverksförening
Dagens förening ingår i Företagarna, ett nätverk som driver företagarfrågor. I Hudiksvall finns 299 medlemmar, till stor majoritet män, nästan inga namn är icke-svenska.
Föreningen speglar dagens mångskiftande entreprenörsvärld: Informationssamhället, de verkligt gamla hantverken, och yrken som hör samman med industrins 1900-tal. Företagen har oftast färre än 10 anställda.
Här finns snickare, smeder, glasmästare och guldsmeder. Yrkens som påminner om skråtiden, men inte så många. Den stora gruppen hör till industrins tid. De innehar åkerier, rörfirmor, elfirmor, grustag och bilverkstäder. Traditionsbundet, men ibland helt nytt: återvinningsföretag.
Informationssamhällets entreprenörsord är organisationskonsult, analysföretag, värdepappersfond.

Hudiksvalls hantverkares Ungdomsgille bildades 1943 och dess styrelse skulle bestå av sju ledamöter varav en från Hantverksföreningen. Gillet bedrev förutom mötesverksamhet studiebesök, hantverkstävling, hobbyutställning m.m.

Platser

Rättslig status

Funktioner, yrken och aktiviteter

Hantverkare
Fabrikör
Förening

Mandat/källa för rättigheter

Interna strukturer/genealogi

Generell kontext

Relationer

Relaterad entitet

Hudiksvalls Arbetsgivareförening (1908-1911)

Identifier of related entity

Kategori av relation

associativ

Typ av relation

Hudiksvalls Arbetsgivareförening

är kollega till

Hudiksvalls hantverkaresocietet

Datum för relation

Beskrivning av relation

Sökingångar

Sökingångar på ämne

Sökingångar på plats

Yrken

Kontroll

Auktoritetspostens identifierare

Institutionssignum

Regler och/eller standarder som används

Status

Detaljnivå för beskrivning

Datum för skapande, revision och borttagande

Språk

Skript

Källor

Broberg, Roland (red.), Hudiksvalls fabriks- och hantverksförening 1756-1956., Fören., Hudiksvall, 1956
Westberg, M., Handels societetens pensionskassa i Hudiksvall: 1830-1930 : En minnesskrift, Hudiksvall, 1930

Underhållsbeskrivning

  • Urklipp

  • Exportera

  • EAC

Relaterade ämnesord

Relaterade platser