Helsinglands Fornminnessällskap

Identitet

Typ av entitet

Institution

Auktoriserad namnform

Helsinglands Fornminnessällskap

Parallella namnformer

    Standardiserad(e) namnform(er) enligt andra regler

      Andra typer av namn

        Signum för institutioner

        Förteckning

        Tid då entitet existerat

        1860-1948, vilande, 1996-2001, vilande

        Historik

        Hälsinglands Fornminnessällskap bildades 1860 efter ett initiativ av kontraktsprost och teologie doktor Lars Landgren. Han hade under visitationsresor i församlingar sett hur medeltida konstverk från kyrkorna förpassades som skräp och riskerade att förstöras. Han ordnade med en insamling av pengar för att renovera den gamla kyrkan i Enånger som inte längre brukades då en ny kyrka byggts i Enånger. Efter att den medeltida kyrkan renoverats uppmanades församlingar i området att sända sina medeltida inventarier till Enånger. Även andra föremål av kulturhistoriskt intresse togs gladeligen emot. Sällskapets stadgar godkändes den 17 december 1860 och som största uppgift antogs att förvalta Enångers gamla kyrka och föremålen som förvarades däri. Man skulle katalogisera och numrera föremålen noggrant. Efter detta skulle man även notera och beskriva befintliga fornminnen i provinsen Hälsingland. Som sista punkt kan nämnas att man ville lagföra människor som förstörde eller skadade fornminnen.

        Landgren började insamlingen av föremål efter att tillstånd givits från domkapitlet i Uppsala. I protokoll från augusti 1861 kan läsas om laster med föremål som förts till Enånger. Landgren skrev också en avhandling om landskapets kyrkor som behandlade historia, inredning och prydnader.

        Sällskapet håller sig sysselsatta med att insamla föremål från församlingar under de första decennierna av sällskapets existens. Vissa församlingar var med villiga att lämna ifrån sig föremål, andra mer motvilliga. I vissa fall då församlingar inte ville lämna ifrån sig föremål ville Fornminnessällskapet gärna avbilda de äldre föremålen eller målningarna. Efter hand började vissa församlingar vilja ha tillbaka sina deponerade föremål eftersom de renoverat sina kyrkor och föremålen inte längre skulle komma till skada. 1919 från Trönö gamla kyrka igenom sin förfrågan om att återfå sina kyrkliga inventarier efter att ha erhållit Vitterhetsakademins tillstånd. En rad andra församlingar följer sedan Trönö församlings spår och begär att återfå sina föremål.

        Erik Mickelsson från Svedja var en bondson och självlärd skollärare som arbetade mycket för sällskapet. Han utförde kartläggningar och beskrivningar av landskapets fornminnen samt sammanställde en berättelse om Enångers kyrkas historia.

        Sällskapets styrelse
        Ordföranden:
        Lars Landgren
        J A Wiström
        A P Erikson (1896-1903)
        Borgmästare Sven Sandqvist (1903-1907)
        Karl Nordlund (1908-1914)
        Borgmästare Hadar Rissler (1914-1941)
        Georg von Post (1941-1953)
        Israel Jonzon (1953-

        Museiföreståndare
        Frans Rodenstam (1923-1931)
        Georg von Post (1931-1949)
        Byggnationen av ett museum
        Frågan om att bygga ett museum för att visa kulturhistoria föremål väcktes av Agi Lindegren 1894. Där kunde både de kyrkliga samlingarna men också naturhistoriska och etnografiska samlingar från läroverket visas. Dåvarande ordförande Wiström motsatte sig förslaget att flytta de kyrkliga samlingarna men kunde tänka sig att bygga ett museum för de övriga fornsamlingarna samt läroverkets samlingar. Agi Lindegren uppvisade en skiss i december 1895 på en museibyggnad i Hudiksvall. Det var två år senare som en byggnadsfond bildades med syfte att bygga ett museum. Man inrättade även en byggnadsnämnd. Däremot blev det knappt om tiden eftersom läroverket behövde de lokaler som sällskapet förvarade samlingar i. Man behövde snabba upp processen och 1900 fick styrelsen uppdrag att anhålla om en tomt. Men ingenting skedde och 1902 erbjöd borgmästare Sandqvist sig att försöka få tillstånd att hyra det gamla lasarettet. Från 1903 hyrde sällskapet den övre våningen i gamla lasarettet och brukade detta som museum samt magasin för sina föremål. Detta museum öppnade för allmänheten 3 januari 1904. 1910 blev sällskapet uppsagt som hyresgäster eftersom huset skulle säljas. Då handlade styrelsen snabbt och fick efter förhandlingen med en privatperson köpa tomten och huset i vilket man höll museum fram till 1936.

        Byggnadsfonden som inrättats för byggnation av ett museum fick betala för köpet att den tänkta tillfälliga lokalen i gamla lasarettet. Man hade en del pengar i fonden som skänkts av bland annat Hans Majestät Oskar II, Agi Lindegren, privatpersoner samt insamlat från en Mickelmässmarknad som hållits till förmån för fonden. Det anordnades även museifester för att samla in pengar till fonden. Dessa hölls fyra gånger; 1900,1901,1903 och 1910 och organiserades av Anna Midling och Gunnil Runqvist, född Lindegren. Alla försök att bygga ett eget museum misslyckas för Fornminnessällskapet men 1933 presenterar sig en lösning. Sällskapet blir erbjudna att köpa Svenska Handelsbankens gamla lokaler då de köpt nya lokaler. Man planerar för till- och ombyggnader vilkas utformning lämnas till arkitekten Arre Essén. Man beslutade inom styrelsen med länsintendenten Humbla närvarande att godkänna de tänkta om- och tillbyggnationerna, 26 juli 1935.

        Invigningen av det nya museet gjordes den 30 oktober 1937. Museifastigheten, samlingarna och byggnadsfonden om 25.000 kr erbjöds som gåva till Hudiksvalls kommun under 1940-talet. Detta på grund av att sällskapet fick svårt att finansiera drift och underhåll av museum samt magasinet i Enånger. Kraven från Fornminnessällskapets sida var att museet skulle ha en avlönad intendent och vaktmästare samt att museet skulle hållas uppvärmt och öppet för allmänheten. Man ville också att tillfälliga utställningar skulle visas i museet. Hudiksvalls kommun accepterade villkoren så från och med 1 januari 1949 blev Hälsinglands museum kommunalt.

        Platser

        Rättslig status

        Funktioner, yrken och aktiviteter

        Mandat/källa för rättigheter

        Interna strukturer/genealogi

        Generell kontext

        Relationer

        Relaterad entitet

        Museistyrelsen (1949-1970)

        Identifier of related entity

        Kategori av relation

        associativ

        Typ av relation

        Museistyrelsen är kollega till Helsinglands Fornminnessällskap

        Datum för relation

        1948-1949

        Beskrivning av relation

        Helsinglands Fornminnessällskap skänker Hälsinglands museum och dess samlingar till Hudiksvalls kommun. Kommunen bildar Museistyrelsen för att styra museet.

        Relaterad entitet

        Rodenstam (1847-1980)

        Identifier of related entity

        Kategori av relation

        hierarkisk

        Typ av relation

        Rodenstam kontroller Helsinglands Fornminnessällskap

        Datum för relation

        Beskrivning av relation

        Frans Rodenstam är föreståndare för Helsinglands museum och ordförande i Helsinglands Fornminnessällskap.

        Relaterad entitet

        Hälsinglands Museum

        Identifier of related entity

        Kategori av relation

        hierarkisk

        Typ av relation

        Hälsinglands Museum ägs av Helsinglands Fornminnessällskap

        Datum för relation

        1903-1948

        Beskrivning av relation

        Helsinglands Fornminnessällskap skapar ett museum med föremålen i sina samlingar och genom att skaffa en lokal som kan öppnas för allmänheten.

        Sökingångar

        Sökingångar på ämne

        Sökingångar på plats

        Yrken

        Kontroll

        Auktoritetspostens identifierare

        Institutionssignum

        Regler och/eller standarder som används

        Status

        Detaljnivå för beskrivning

        Datum för skapande, revision och borttagande

        Språk

          Skript

            Källor

            Falkstedt, Karin, 'Hälsinglands fornminnessällskap IV', Meddelanden från Hälsinglands museum., 1984, s. 3-19, 1984

            Underhållsbeskrivning